2016. április 4., hétfő

A Joomla weboldalak védelme

Miután minden tőlünk telhetőt megtettünk a jelszavaink kiválasztása és a webes belépési pontok védelme érdekében, sajnos még nem érkezett el a pihenés ideje. És a mostani trendeket figyelembe véve, egyelőre, sajnos nem is fog!

Mit lehet még tenni?

Sok mindent lehet és kell is tenni, lássuk őket sorban:

1, A Joomla core fájlok, vagyis a Joomla "motor" verziójának rendszeres ellenőrzése. Oda kell figyelni, hogy a kiadott Joomla frissítések, verziófrissítések mindig telepítve legyenek, vagyis a weboldalunkon folyamatosan a legfrissebb verziójú Joomla fusson.

És igaz ez az összes többi CMS vagyis tartalomkezelő rendszer esetében is (WordPress, Drupal, stb.)

2, Az egyéb telepített alkalmazások követésével ugyanez a helyzet. Ezeket is figyelemmel kell követni, a kiadott frissítéseket le kell tölteni, és telepíteni kell.





A mai Joomla rendszerek már figyelik és felajánlják a frissítéseket. Ezek legtöbbjét automatikusan el is tudják végezni, az ingyenes alkalmazások esetén ha ráklikkelünk a frissítésre. Fizetős alkalmazások esetén vagy kapunk hozzá valamilyen frissítési jelszót és így automatikusan el tudja végezni a frissítést, vagy letöltjük a legfrissebb verziót a forgalmazó oldaláról és az ott leírtak alapján telepítjük. Ez legtöbb esetben a Joomlába beépített telepítő rendszeren keresztül elvégezhető.

Vigyázat!!!!!

Az összes frissítés telepítése előtt nagyon ajánlott egy teljes mentés elvégzése, mert ha véletlenül összeomlik a rendszer (és ez néha sajnos előfordul) legyen miből visszaállítani. Ha ezt elmulasztjuk és tényleg beüt a krach, akkor bizony lehet végtelen időt rászánni a hibakeresésre vagy építhetjük újra az oldalunkat.

3, Telepítünk egy tűzfalat. Ezek a tűzfalak viszonylag hatékony védelmet nyújtanak, de azért ne várjunk túl sokat tőlük, mert sajnos ők is kikerülhetők. De egy dolog mellettük szól, hogy folyamatos monitoring mellett jelentős mértékben erősíteni tudják a honlap védelmét!

4, MENTÉS, MENTÉS, MENTÉS, MENTÉS!!!! Ezt folyamatosan, lehetőleg hetente, de MINDEN a honlapot érintő változás után!!!!

Ne feledjük, hogy MINDIG kifizetődőbb a megelőzés. Lehet, hogy a havi néhány ezer forint ráfordítás megnöveli a kiadásainkat, de egy új honlap építés lényegesen nagyobb költségekkel jár.
A legritkább esetben sikerül egy feltört honlapot úgy visszaállítani, hogy az a későbbiekben BIZTONSÁGOS legyen.

Cégünk is foglalkozik weboldal feltörés elleni védelemmel. Ha segítségre lenne szüksége, keressen bennünket bátran!

http://www.joomlaabc.hu
info (kukac) joomlaabc.hu
+36 30 773 1963



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése